Show Shopping Cart! 

Organik Zeytinyağı Değirmeni

Üretim

Tesisimizde sadece erken hasat soğuk sıkım organik zeytinyağı üretmekteyiz. Zeytinyağının yüksek kalitede olabilmesi için, ağaç bakımından başlayarak muhafaza koşullarına kadar takip edilmesi gereken hususları özenle yerine getirmekteyiz. Kaliteden ödün vermemek için zeytinin sorumluluğunu henüz dalında iken almakta ve zeytinlerin tadını, kokusunu ve nefasetini korumak amacıyla üretim aşamalarını, kimyevi veya herhangi başka bir katkı maddesi kullanmadan, hijyene özel ihtimam göstererek, sabır ve sevgiyle uygulamaktayız.

Ağaçlarımıza gereken özeni gösterir ve onları yetiştirirken asla kimyasal zirai ilaç kullanmayız. Hasatta geleneksel olarak kullanılan sırıkla dallara vurarak toplama yöntemi ağaca zarar vereceğinden zeytinleri elle ve titreşimli hasat makinaları ile toplar ve sadece ağaçtaki zeytinleri kullanırız. Yere düşen zeytinleri ise fabrikamızda işleme almayız.

Meyveler toplandıktan sonra, toplanmayla üretime alınmaları arasındaki süre kaliteyi önemli ölçüde etkilemektedir. Henüz tam olgunlaşmamış zeytinlerin toplanmasına erken hasat denir. Eylül başında zeytinler halen yeşilken sabahtan toplanırlar ve aynı gün, birkaç saat içinde sıkılmaya götürülürler. Erken hasat zeytinlerden daha sağlıklı ve yeşil bir yağ ortaya çıkar. Zeytin dalından koparıldıktan sonra ideal olarak 4-6 saat içinde sıkılmalıdır çünkü zeytin bekledikçe vereceği yağın kalitesi, nefaseti, ve içerisindeki istenen faydalı vitamin ve anti-oksidanlar azalır, istenmeyen serbest yağ asitleri ise yükselir.
Zeytinyağının yüksek kalitesini ve düşük asit oranını belirleyen en önemli etkenlerden biri de üretimde kullanılan yöntemdir. Zeytinyağının vitaminler, mineraller ve antioksidanlar gibi yararlı içeriklerini korumak için düzgün şekilde üretim yapılmalıdır. Angelos zeytinyağları soğuk sıkım yapılarak elde edilmektedir ve böylece faydalı bileşenler bir kayba uğramazlar. Soğuk sıkım tekniğinde zeytin hamuru maksimum 27oC'de tutulur ve böylece daha az miktarda ancak daha sağlıklı bir yağ elde edilir.

Bu prensiple yola çıkarak uyguladığımız üretim aşamaları sonucu; sınırlı miktarda ama yüksek kalitede zeytinyağı elde ederiz. Zeytinyağı üretimimiz ana hatlarıyla aşağıdaki aşamalardan oluşur:
1. Zeytinler elenir ve yıkanır
2. Zeytinler kırılır
3. Zeytin hamuru yoğurulur
4. Hamuru oluşturan bitkisel su, küspe (prina) ile zeytinyağı ayrıştırılır.

Azami aromayı korumak için yağı filtre etmiyor ve tortunun saklama tanklarının dibine çökmesini bekleyerek doğal sedimentasyon (çökertme) yöntemi kullanıyoruz. Tüm depolama tanklarımız, bulaşma ve kimyevi reaksiyonları engellemek için AISI 316 paslanmaz çelikten imal edilmiş olup oksidasyon sürecinden zeytinyağını korumak için azot gazı altında ve 18-20oC'de saklanır.
Üretim tesisimizi inşa ederken de bu ilkeleri hedef alarak bir beton yığını yerine doğayla uyumlu bir tesis oluşturmaya çalıştık. Ağaçlarımızın bakımına ve hasada da bu felsefe ile yaklaşıyor, teknolojiyi gelenek ile harmanlayarak, emek ve özveri içinde çalışıyoruz. Yine aynı prensip ve felsefeyle yola çıkarak; üretimimizde, düşük verimli ama ısı uygulanmayan soğuk sıkım yöntemini kullanıyoruz.

Tüm depolama tanklarımız, bulaşma ve kimyevi reaksiyonları engellemek için AISI 316 paslanmaz çelikten imal edilmiş olup oksidasyon sürecinden zeytinyağını korumak için azot gazı altında ve 18-20oC’de saklanır.

1. Taş Kırma/Soğuk Pres Sızması

Yıkanan zeytinler taş prese yollanır. Değirmen taşları zeytinlerin üzerinde dönerek onları ezer ve hamura dönüştürür. Hamur öncelikle yoğurulur, ardından yuvarlak tasir torbaların üzerine dökülür ve bu torbalar üst üste konarak belirli aralıklar ile aralarına paslanmaz çelik plakalar yerleştirilir. Bu hazırlanan “pasta” bekletilir ve kenarlardan sızan yağa “pres öncesi sızma yağ” denir. Hamur ısıtılmadığı için yararlı vitamin ve fenolik bileşenler yağın içerisinde muhafaza edilir. Pres öncesi sızma yağ ayrıldıktan sonra “pasta” prese girer, üstten ve alttan torbalar sıkıştırılarak (baskı uygulanarak) içerisindeki yağın tümü çıkartılır. Presten çıkan yağ dinlendirilerek karasuyu ayrıştırılır ve süzülür. Ayrıştırılan yağdan alınan örnekler fabrikamızdaki laboratuvara gönderilerek son aşama olarak kalite kontrolü yapılır.

2. Naturel Kontinü Sızma

Yıkanan zeytinler modern sistem ağır dönüşlü tamburlarda kırılır. Kırılan zeytinlerden bir hamur oluşturulur ve bu hamur malaksörün içinde yoğurulur. Bu işlem gerçekleşirken soğuk sıkım tekniği uygulanır. Hamurun ısısı grekirse soğutularak 28oC derecenin altında tutulur ve bu sayede yararlı vitamin ve fenolik bileşenler muhafaza edilir. Yağ akmaya başladığında; öncelikle fabrikadaki laboratuvara gönderilir. Orada renk, koku ve tad (organoleptic) analizleri ile SYA ölçümü yapılır. Çıkan sonuçlara göre zeytinyağının sınıfı belirlenir ve buna göre bir dinlenme tankına gönderilir. Zeytinyağı yerçekimi yöntemi ile (pompa kullanılmadan) krom tanklara akar. Tanklarda bekleyen yağların okside olmaması için oksijen ile temasının kesilmesi gerekir. Bunun için de tüm tankların içerisine saf azot gazı basılır ve yağlar paketlenene kadar azot altında ve klima kontrollü tank alanında 18-21oC derecelik ortamda stoklanır.

Tesislerimizde bu yöntemlerle sıkılan yağlarımız üç ayrı grupta satışa sunulur:
1. Ekstra Sızma Zeytinyağları
2. Naturel Sızma Zeytinyağları
3. Naturel Birinci Zeytinyağları

Sıkça Sorulan Sorular

"Erken Hasat" zeytinyağının diğerlerine göre farkları nelerdir?

Erken hasat zeytinyağı, henüz tam olgunlaşıp siyahlaşmamış zeytinlerin sıkılmasından elde edilen yağdır. Erken hasat zeytinlerden, olgunlaşmış zeytinlere oranla daha az yağ çıkar. Olgun zeytinlerin yaklaşık 4-5 kilogramından 1 litre zeytinyağı elde edilirken, erken hasat zeytinlerinin 7-8 kilogramından 1 litre yağ elde edilebilir. Bu metot daha az verimli, ancak daha sağlıklı, uzun ömürlü ve daha yeşil bir yağ elde etmemizi sağlar.

Erken hasada başlama zamanı o seneki iklim şartlarına ve ağaçların nasıl bir kış geçirdiğine göre farklılık gösterebilir ve dolayısıyla zeytinlerin çiçekten meyveye dönüşmesi takip edilip en uygun zaman seçilir.

Angelos çiftliğinde bu zaman genellikle Ağustos sonu veya Eylül başı olur. Sektörde erken hasat tanımı genellikle Ekim-Kasım aylarında başlayan döneme refere eder.

"Erken Hasat" zeytinyağlarının faydaları nelerdir?

• Düşük asit (SYA) oranına (asit oranı zeytin olgunlaştıkça artar) sahiptir.
• Daha yoğun meyve tadı/aroması ve kokusu ile diğer zeytinyağlarından ayrışır.
• Yüksek miktarda klorofil ve fenolik bileşikleri (antioksidan özelliğe sahip bileşenler) içerir, bu da bağışıklık sistemini güçlendiren ve yağın raf ömrünü uzatan unsurlardır.
• İçerdikleri fenolik bileşikler sayesinde tümör oluşumunu engeller.
• E vitamini yönünden zengindirler, böylece hücre yenileyici özelliğe sahiptir ve bu sayede vücudu yaşlanmaya karşı korur.
• Obezite, metabolik sendrom, tip 2 diyabet, ve hipertansiyon risklerinde azalma sağlar.
• Kötü kolesterol seviyesini düşürür, iyi kolesterol seviyesini artırır.
• Diyabet hastalarında glikoz metabolizmasını düzenler.

"Soğuk Sıkım" metodu tüketiciye ne gibi faydalar sağlar?

Zeytinin sıkım yöntemi, zeytinyağının kalitesini, besin değerini ve aromasını doğrudan etkiler. Zeytin hamuru ne kadar ısıtılırsa yağ verimi de o kadar artar. Soğuk sıkım tekniğinde hamur en fazla 27oC dereceye kadar ısıtılır ve dolayısıyla yağ içindeki faydalı mineral ve besinlerin korunmasını sağlar.

Soğuk sıkım tekniği uygulanmayan zeytinyağlarında ise verimi arttırmak için zeytin hamuru 38oC (bir çok tesiste maalesef 50-60oC) dereceye kadar ısıtılır ve dolayısıyla yağ içerisindeki faydalı mineral ve besinlerin yok olmasına sebebiyet verir.

Böylelikle soğuk sıkım metodu ile daha az ama daha sağlıklı ve kaliteli bir yağ elde edilir.

Ürünlerin %100 organik olduğunu nasıl anlarız?

Bir ürünün organik olup olmadığını ancak sertifikalarına bakıp anlayabiliriz. 100% doğal veya %100 bitkisel gibi etiketler organik demek değildir. Angelos, ECOCERT –IMO kuruluşu tarafından sertifikalandırılmıştır.

Sertifikalarımızı görmek için tıklayınız...
Müteşebbis Sertifikası
EOS Certificate
NOP Certificate

"Tek Bahçe" zeytinyağı ne demek?

Zeytinde kalite açısından en belirleyici unsurlardan biri aynı bahçenin ürünü olmaktır. Tek bahçe zeytinyağları, orijini belli, her sene aynı bahçeden gelen, üretim kalitesi ve organik özelliği kontrol edilebilir zeytinlerden üretilir. Bu yüzden de kendilerine özel bir tat kalitesi ve aroması vardır. Bu aroma yemeklerimize lezzet verir.

En sağlıklı yağ nedir ve Angelos’da zeytinyağı nasıl bir işlemden geçer?

Organik erken hasat zeytin mahsulünün toplandıktan sonra en fazla 4 saat içerisinde soğuk sıkım tekniği ile sıkılıp üretilen yağdır. Zeytinler dalından koparıldıktan sonra ne kadar beklerse asit derecesi o kadar artmaktadır dolayısıyla sıkım işlemi zeytini çok bekletmeden gerçekleştirilmelidir. Düşük asitli zeytinyağlarına sızma zeytinyağı denir ve (Serbest Yağ Asitleri-SYA) asit oranı maksimum %0.8’dir.
#organikzeytin, #erkenhasat, #soğuksıkım, #sızmazeytinyağı



Başka sorularınız varsa sizleri bilgilendirmekten mutluluk duyarız.
Diğer sorularınız için lütfen bizimle iletişime geçiniz.



Onlar bizi tercih ettiler

Referanslarımız